Kedvenc helyeink: Fricska

Mindig szívesen megyünk a Fricskába, hiszen tudjuk, hogy nemcsak izgalmas fogásokkal, de olyan étel-bor párosításokkal is találkozunk, amelyek felrúgják a megszokott sablonokat, mégis természetesen működnek. 

A Fricska Gasztropub sommelier-je, a több évtizedes szakmai múltat a háta mögött tudó Csongrádi Csaba mesélt nekünk a rozé műfajáról.

#EgészÉvbenRozé

A rozé nem egy „egyévszakos” bor. Például hűvösebb időben, ősszel és télen lehet a bor hőmérsékletével kicsit játszani, ilyenkor nem hűtjük be annyira, mint a nyári kánikulában. Az év hidegebb időszakában szívesebben választok olyan rozékat, amelyekben a fűszeresebb ízek dominálnak, és nem kizárólag a piros bogyós gyümölcsöket érezni. A borválasztást persze alapvetően meghatározza az is, hogy ősszel és télen más típusú ételeket fogyasztunk. A zsírosabb, vastagabb fogások mellett másként működik, más szerepet tölt be a rozé, érdemes ezzel is kísérletezni.

#Bor&Étel

Az ételek és borok párosításánál nekem nemcsak az alapanyagok számítanak, hanem azt is fontos tudnom, hogy ki főz és milyen stílusban. A sommelier-munka alapja a vendéglős szemlélet. A teljes munkafolyamatot érteni kell, ami az étteremben zajlik, és itt alapvetően a főzésre gondolok. Két fő irányt különböztetek meg: egy étel lehet döntően krémes, vajas tónusú, vagy inkább savas. Így sokkal inkább az összkép számít, nem pedig az, hogy vörös vagy fehér húsról van szó. Mindig azt a kérdést teszem fel magamnak, hogy milyen harmóniát jelenít meg összességében az étel.

A Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosét konfitált tintahalcsáphoz kínáljuk, petrezselymes, sajtkrémes rizottóval. Ez ugyanis a zöldfűszerek miatt alapvetően inkább savas, mint krémes, így jól állnak hozzá a tartalmas rozé határozott savai.

#RozéTipp

Több rozét is tartunk a Fricskában, hogy eltérő stílusú ételekhez is tudjuk ajánlani. Szerintem ennek a műfajnak több árnyalata van, az egészen halvány tételektől a már vörösborok felé húzó sillerekig. Hozzám, és így az általam összeállított borlaphoz alapvetően a nagyobb beltartalmú, egyéniséget mutató rozék állnak közelebb, amik megtalálják a helyüket az olyan izgalmasabb fogások mellett is, amilyeneket az étteremben kínálunk.