Ilyen volt a 2017-es év Nagygomboson

A szüreti időszakban szokásos izgalmak után most már nyugodtabban folyik a munka a birtokon. A borok a pincében vannak, így épp itt az ideje áttekinteni az évjáratot.

Már tél elején sikerült elvégezni a kora tavaszi telepítéssel kapcsolatos feladatok előkészítését, és szerencsére sem a decemberi gyenge fagy, sem a január-februári, hosszan tartó, kemény hideg nem okozott fagykárt a szőlőben.

Száraz volt a tavasz, az ilyenkor szokásos munkákat, a vesszők lekötözését korán elkezdhettük. Húsvét környékén egy erős lehűlés okozott minimális fagykárt a borvidék mélyebben fekvő területein. Egyébként rendben lezajlott a rügyfakadás, amikor kellett, akkor volt elég csapadék is, és a téli hideg miatt kevesebb volt a kártevő, és nagyrészt azok is elkerültek minket. Virágzáskor száraz időt és ideális éghajlati körülményeket tapasztaltunk.

Meleg és száraz nyárnak örülhettünk, a szőlő szépen és gyorsan érett, az esős és a napsütéses napok megfelelő ütemben követték egymást. Szinte egyáltalán nem volt betegség a szőlőben, ami ellen védekeznünk kellett volna. Egészen a szüret végig egészségesek maradtak a fürtök, a meleg és a szárazság miatt pedig egy-két héttel korábban érték el a teljes érettséget, így korábban, már szeptember 8-án elkezdhettük a szüretet a rozénak való alapanyaggal. Idén oda kellett figyelni, hogy csak rövid áztatási időt hagyjunk a rozéknak, olyan intenzív volt a színanyag kioldódása a héjból. Mindez magasabb cukortartalommal és optimális savtartalommal párosult.

Október 7-én lett vége a szüretnek, a Magna bornak szánt kékfrankossal. A pincében lévő borok nagy része már kierjedt, sőt némely esetben már az első fejtés is megvolt, bár mi most sem siettetjük a borokat, hagyjuk őket a saját ritmusukban érni, a gamay noir esetében például most még a seprőfelkeverésnél tartunk.

Egyelőre a pincében dolgozunk tovább az idei nagyon szép évjárattal, ezzel párhuzamosan pedig újabb 6 hektárnyi hárslevelű és kadarka telepítésének az előkészítését kezdtük meg.

Takács-Barta Anna, Vicián Károly