Rosé party receptek

Tavaly a Rosalia Fesztivál a Nagygombos Borászattal együtt receptversenyt hirdetett, amelyre számtalan jobbnál-jobb ötlet érkezett, így nem volt egyszerű kiválasztani a legjobbakat.

A döntésnél figyelni kellett arra, hogy az alapanyagok sokszínűek legyenek, az ételek szezonálisak, és nem utolsó sorban illenie kellett a rosé borokhoz. Most, hogy lassan ismét közeledik az idei Rosalia, közzétesszük Oravec Gizella nyertes receptjét, ami igazán a tavaszra és a rozékra van hangolva.

Rosé party grillezett rákokkal és zöldspárgával, balzsamecetes salátával, valamint grillezett epres marshmallow nyársakkal

Hozzávalók:

egész királyrák, valamint rákfarok frissen, vagy fagyasztva (személyenként 5-6 darabbal számoljunk)
ananász, lehetőleg friss
eper
pillecukor (marshmallow)
zöldspárga (3-6 darab személyenként)
saláta keverék (vagy szívsaláta és idényzöldségek)
oliva olaj
citrom
lime
chili
fokhagyma
petrezselyem
dijoni mustár
balzsamecet
só, bors
rosé és szóda

Előkészület, aznap reggel, esetleg előző nap este

Ha fagyasztva vesszük a királyrákokat és a rákfarkakat, akkor vegyük ki őket a mélyhűtőből, hogy felengedjenek. Én jobban szeretem, ha szobahőmérsékleten, sürgetés nélkül engednek fel a dolgok, ahhoz pedig idő kell. Ha már este kivesszük a fagyasztóból a rákokat, akkor csak a hűtőbe tegyük át, reggelre úgy is fel fognak engedni.

Előkészület, 3-4 órával a vendégek érkezése előtt

A rákokat bepácoljuk (felengedés után lecsepegtetve, megszárogatva tesszük bele őket a pácba), az egyik felét egy olivaolajos, fokhagymás, chilis pácba, a másikat felét pedig egy petrezselymes, limeos-citromos keverékbe. Mindkét páchoz adjunk sót, ízléstől függően borsot. Ahhoz, hogy az ízek megfelelően átjárják a rákokat legalább 1-2 óra szükséges. A spárgát tisztítsuk meg, majd forgassuk olivás, citromos pácba. Ebbe a pácba sót nem szükséges rakni, elég, ha grillezés közben sózzuk a zöldséget.

Előkészület, 1,5-1 órával a vendégek érkezése előtt

Áztassuk be a hurkapálcákat/fogpiszkálókat hideg vízbe.

Ha friss ananászunk van, akkor tisztítsuk meg és vágjuk cikkekre, majd az előzetesen vízbe áztatott hurkapálcákra húzzunk egy rákfarkat és egy ananászt. Ha ananász marad, akkor az apróbb darabokban mehet majd a salátába, vagy akár a desszerthez is használhatjuk a maradékot.

A spárgát hármas csoportokban fogpiszkálóval tűzzük össze (így könnyebb lesz forgatni a grillen, mint egyesével).

A desszerthez az epret megtisztítjuk és a marshmallow-val váltakozva a beáztatott hurkapálcákra húzzuk őket. Ha sok ananász maradt, akkor az eper mellé kerülhet az is a nyársakra.

Ha igazán kényelmesek akarunk lenni, akkor kész salátakeverékkel dolgozunk, de vehetünk szívsalátát is (én azt szeretem a legjobban), amit az idényzöldségekkel együtt feldaraboljuk, hozzá adjuk az apró darabokra vágott maradék ananászt és a desszertből esetlegesen megmaradt epret, szintén kisebb darabokra vágva.
Az öntethez 2 ek balzsamecetet kis dijoni mustárral, 3 ek oliva olajjal, sóval és borssal kikeverünk, majd a salátával összeforgatjuk.

Tegyünk vissza mindent a hűtőbe és, ha még nem tettük volna meg akkor hűtsük be a rosét és a szódát is.

Mikor megérkeznek a vendégek a tüzet már együtt gyújthatjuk be, majd indulhat a közös grillezés. Mind a rákoknak, mind a spárgának rövid idő kell (2-3 perc oldalanként), így nem kell sokat állnunk a tűz mellett. A friss salátát csak tegyük az asztal közepére, hogy mindenki kedve szerint szedhessen belőle. A spárgát sütés közben ne felejtsük el sózni és borsozni, valamint ne felejtsünk el citrom gerezdeket is tenni az asztalra, hiszen a frissen pirult rákok még finomabbak lesznek, ha tányérunkon még meglocsoljuk őket kis friss citromlével.

Mivel sem a rákok, sem a saláta nem terheli meg a gyomrot, ezért biztosak lehetünk abban, hogy vendégeink örömmel fogadják majd a desszertet is, így mielőtt még leégne a tűz vegyük ki a hűtőből az epres nyársakat és tegyük azokat is a grillre . Figyelem, a pillecukor gyorsan barnul, egy-egy nyárs fél perc alatt el is készül, de ne felejtsük el minden oldalát megpirítani, mert a marshmellow akkor az igazi, ha kicsit megkaramellizáljuk.

Az este folyamán ne feledkezzünk meg a roséról sem, mely tisztán és fröccs formában is nagyszerű kiegészítője és alapvető hangulatfelelőse a baráti estének.