Kedvenc helyeink: A Grund

A nyolcadik kerület megújuló részén találjuk A Grundot. A névről sokan egyből A Pál utcai fiúk hőseire asszociálnak, nem is véletlenül. A sok funkciót betöltő A Grund jóval több egy szórakozóhelynél, de erről André Tamás társtulajdonos mesél nekünk többet.

#TáncsicsIsCool

– Komoly történelme van a helynek, ahol a mai A Grund áll, az egyik épületünket például még az örök idealista és lázadó Táncsics Mihály építtette 1872-ben. Eredetileg művészeti neveldét szeretett volna létrehozni, de akkoriban kevesen értették meg őt, végül bérházként üzemelt az épület. Ez viszont a környék elszegényedésével párhuzamosan az ezredfordulóra sajnos kényszerélőhellyé alakult.

A rehabilitációs projekt során az „A Grund” elnevezéssel a helyi önkormányzat a Pál utcai fiúk pozitív legendájára akart ráerősíteni. A helynek több közösségi funkciója is van, oktatási programok folynak itt, de működik játszótér és színház is, és ha gittegylet nem is, de sok közösség talál otthonra nálunk.

Amikor indultunk, nem volt igazán vendéglátói tapasztalatunk, a koncepciónk is csak fokozatosan alakult ki. A minőségi égetett szeszekben például a Nappali tulajdonosának, Székely Marcinak a hatására mélyedtünk el, törzsvendégeink pozitív visszajelzése pedig megerősített minket abban, hogy jó úton járunk.

#ÉrdekesBorok

A borkínálat is leginkább a személyes élményeink mentén alakul. A vendéglátás felelősséggel jár, azt valljuk, ha ismerünk valami jót, azt kötelességünk megosztani a vendégeinkkel. Próbáljuk nekik megmutatni, hogy Magyarország tele van felfedezetlen kincsekkel a borok terén, érdemes bátran kísérletezni, mert ez izgalmas élményekhez vezet.

#ÉrleltRosé

Nálunk tényleg sok rozé fogy, ennek 95%-a fröccs formájában kerül a vendégek asztalára. Amikor tavaly megismertük a Nagygombos rozéit, rögtön a 2015-ös évjáratú Gamay noir tetszett meg, és végül be is került a kínálatunkba. A pince rozékészítési elképzelései nagyon hasonlóak a mi elgondolásainkhoz, azaz értékeljük azt, hogy megadják az időt a bornak, hogy minden folyamat természetesen mehessen végbe. Így hosszabb életű a bor is, illetve szerintünk a legfontosabb az, hogy sokkal természetesebb az íze.

Bízunk abban, hogy a borban is egyre képzettebb pultosaink el tudják mondani, hogy miért megyünk kicsit szembe a trendekkel és helyezzük a saját ízlésünket előtérbe ezzel. Persze így több a munka, hiszen a borokról folyamatosan kommunikálnunk kell, viszont ezáltal tudunk ismereteket átadni a vendégeinknek. Ez hosszú távon azt eredményezi, hogy egyre bátrabban választanak majd maguknak, ha tudják, hogy miről szólnak ezek a borok, és reméljük, hogy a természetes borok kultúrája etalonná válik.