Bemutatkozott a Magna Mátra

Hét másik mátrai pincével együtt, alapítóként vágunk bele a nagy kalandba, hogy közös célunknak megfelelően megmutassuk a Mátra egyediségét a borainkon keresztül.

Terveink szerint Kárpát-medencei fajtákkal fogunk önálló karaktert adni a borvidéknek, ezért ennek érdekében a következő néhány évben arra koncentrálunk majd, hogy megtaláljuk azokat a hazai vörös és fehér fajtákat, amelyek a borvidék elsődleges arcaivá válhatnak. Ebben kiemelkedő szerepet szánunk a kékfrankosnak és később a kadarkának is, de további őshonos szőlőfajtákkal is kísérletezünk.

A borvidék természeti adottságai vitán felül kiemelkedőek: a jó vízháztartású talajok és a nem szélsőségesen meleg klíma jó egyensúlyú, gazdag borokat adnak. Zászlósbort is tervezünk, a szabályozása már elkészült, a borokra még kicsit várni kell. Szeretnénk az egyediséget és a minőséget szem előtt tartani, hogy borainkban kizárólag a természet adta értékek érvényesüljenek. Ennek érdekében a Magna elnevezésű borok csak Kárpát-medencei fajtákból készülnek majd, tőkénként legfeljebb 1 kg-os terheléssel. Azt szeretnénk, hogy egy átmeneti időszak után a Magna borok csak ökológiai gazdálkodással művelt szőlőterületről készüljenek, spontán erjesztve, a pincetechnológiák minimalizálásával. Garancia a minőségre és a stílusra, hogy az elkészült borokat közös kóstolás után, a tagok legalább kétharmadának jóváhagyásával fogadjuk el.

Lelkes szervezetünk 2017. március 20-án a Pesti Vigadóban egy kóstoló keretében mutatkozott be. Mind a 8 pince (Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pince, Losonci Pince, Nagygombos Borászat, Szignárovits-Maka Pince) 3-3 bort hozott magával. Mi a 2015-ös és a 2016-os évjáratú hárslevelűt és a 2016-os kékfrankos rozénkat mutattuk be.

Először 2015-ben készítettünk hárslevelűt, akkor új hordóban zajlott az érlelése. Ez nyomot hagyott a boron is, de mostanra sokat alakult, a hordófűszerek mellett egyre hangsúlyosabb a fajta karaktere is. A tapasztalatokat leszűrve a 2016-os évjáratban a tétel fele már tartályban erjedt, és a hordó is másodtöltésű volt. A hárs karaktere így még jobban érezhető, a visszajelzések is megerősítettek minket abban, hogy érdemes a fajtával foglalkoznunk.

Jó volt látni, hogy mennyi embert érdekel a Mátra, sok vendég jött el, és úgy tapasztaltuk, hogy a borokkal is elégedettek voltak. A Magna boroknak fontos szerepet szánunk a későbbiekben, mégis jó volt most egy ilyen kóstoló, egy pillanatfelvétel, ahol megmutathattuk, hogy honnan indulunk.

 

(fotó credit: Pintér Árpád, Pixeltaster)