A mi mátrai hárslevelűnk

A Nagygombos Borászat területeivel együtt kaptunk egy hárslevelű-ültetvényt is. Régi telepítés, ami nagy kihívással jár, de szeretjük ezt a fajtát, és igazán izgalmas feladat, hogy megtaláljuk azt a stílust, ami aztán a mi mátrai hárslevelűnk lesz.

A hárslevelű a Kárpát-medence egyik őshonos szőlőfajtája. Bora határozottan illatos, de nem muskotályos vagy parfümös, illatjegyeiben inkább a hársméz, a szelídgesztenye, a virágpor és a szegfű fedezhető fel. Löszös talajon inkább lágyabb és virágosabb, míg vulkanikus talajon intenzívebb savérzetű és inkább mézes illatú bort ad, de e jegyeknél jóval többet és jóval gazdagabban is fel tud mutatni. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodik. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta. Leginkább a Tokaji borvidék jellemző szőlője, de több magyar régióban – a Mátrai, az Egri és a Villányi borvidéken – is termelik.

A Mátrai borvidék éghajlata a többi észak-magyarországi borvidékénél kissé melegebb, viszont hasonlóan száraz jellegű. Az északi hideg légtömegek áramlását a nem túl magas Mátra is képes valamelyest lassítani, míg a déli lejtőkön érzékelhetően védettebb, barátságosabb klíma alakult ki. Változatos talaj jellemzi, találunk itt löszt, a vulkáni eredetű andezitet, andezittufát és riolittufát.

A 2015-ös évjárat volt az első próba, mi akkor készítettünk először hárslevelűt a pincészetnél. Egy spontán erjedt, új fahordós bor készült belőle, amiben az évjárat sajátosságai is megmutatkoznak a vajas-krémes karakter mellett. Fontosnak tartottuk, hogy minél jobban megismerjük az ültetvényt, és azt, hogy milyen igényei vannak a hárslevelűnek nálunk.

A 2016-os egy más karakterű bor lett, itt a fele tétel tartályba került, a másik fele pedig másodtöltésű fahordóba. Több gyümölcsösséget szerettünk volna, és az élénkebb savak tekintetében az évjárat is a segítségünkre volt. A gamay-hez hasonlóan a kifinomultságra és az egyensúlyra törekedtünk, amikor kitaláltuk ennek a hárslevelűnek a koncepcióját.

Takács-Barta Anna