Érdekességek a Mátráról és Nagygombosról

Összegyűjtöttünk pár érdekességet a Mátrai borvidékről és Nagygombos történetéről.

A huszonkét borvidékünk egyike, két nagy tájegység, az Északi-középhegység és az Alföld határán fekszik. Sokaknak talán meglepő, hogy a maga 7500 hektáros területével az ország második legnagyobb borvidéke. Éghajlata a többi észak-magyarországi termőhelynél kissé melegebb, viszont hasonlóan száraz jellegű.

Amellett, hogy az ország legmagasabb hegycsúcsa a Mátrában található, a dűlők klímáját is erősen befolyásolja. Lelassítja az északi hideg légtömegeket, így a déli lejtőkön érzékelhetően védettebb, barátságosabb klíma alakult ki.

Változatos talaj jellemzi, találunk itt löszt, a vulkáni eredetű andezitet, andezittufát és riolittufát, melyeken többnyire csernozjom barna erdőtalaj alakult ki. A borvidék elsősorban fehérboraival vált ismertté, kiemelkedő az olaszrizling, a leányka, a muscat ottonel, a szürkebarát, a sauvignon blanc és a chardonnay, de egyre több ígéretes vörösbor is készül. Persze, ha rajtunk múlik, akkor a rozé lesz a zászlóshajó. :)

A nagygombosi birtokot a Grassalkovich grófok kihalása után vásárolta meg a Hatvany-Deutsch család, akik 1872-ben építtették a klasszicista stílusú borházat és pincét, amely jelenleg műemlék. Az 1900-as évek elején emelték fölé a nagytermet, ahol a legenda szerint Hatvany Lajos vendégeként még Ady Endre is gyakorta megfordult.