Büszkeségünk, a gamay noir

Ez a szőlőfajta a pinot noir egyik változata, amelyet 1360-ban, a franciaországi Beaune városa közelében fekvő Gamay faluban nemesítettek. Teljes nevén gamay noir à jus blanc.

Az, hogy Burgundia területén csupán Beaujolais-ban maradt gamay, II. Bátor Fülöp és II. Jó Fülöp hercegeknek köszönhető. „Burgundia hercegei arról híresek, hogy a keresztény világ legjobb borait készítették. Megőrizzük hírnevünket.” Ők inkább a pinot noir-ban hittek, így az 1300-as évek végén, 1400-as évek elején elrendelték a gamay tőkék kiirtását. Talán ezért is lehet, hogy ebből a fajtából kevés van mind Franciaországban, mind az egész világon.

A gamay bőtermő, korán hajt ki és virágzik, a pinot noirnál korábban is érik, művelése sokkal egyszerűbb. Fiatalon fogyasztják, gyümölcsös és üde borként. A szőlőfajtából legtöbbször Beaujolais-t palackoznak, amely egy könnyed, friss, francia vörösbor. Világszerte összesen 39.000 hektár telepítés található belőle. Franciaországon kívül, a gamay noir szőlőfajtával a hűvösebb klímájú területeken találkozhatunk, mint Kanada, Svájc, Új-Zéland, Oregon. Az itt lévő éghajlat kedvező a boroknak, amik így megőrzik könnyed szerkezetüket és gyümölcsösségüket.

Viszonylag ritka – és ezért különleges is -, hogy rozét készítenek belőle. A birtok előző tulajdonosa, Gál Tibor azért ültette az első tőkéket a területre, mert az itt található mátrai talajszerkezet megegyezett a franciaországi Beaujolais talajával. A Nagygombos Borászat Gróf Grassalkovich Gamay Noir 2015-ös rozéja nemcsak a fajta miatt érdekes. Barta Anna borász a rozé egy részét nagyhordóban érlelte egy ideig, így a könnyed test, a gyümölcsös frissesség és az élénk savszerkezet mellé krémes és fűszeres jegyek társulnak, valamint egy átlagos rozénál tovább eltartható.