Amit a kékfrankosról tudni érdemes

A kékfrankos Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája, amelyből vörösborokat és friss rosékat is készítenek.

A kékfrankos Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája, amelyből gyümölcsös, savhangsúlyos és fűszeres száraz vörösborokat készítenek a borvidékeinken, de kiváló alapanyaga a lendületes és friss roséknak is.
 
A kékfrankos a legenda szerint a nevét Bonaparte Napóleon 1809-es francia megszállásakor a katonái által használt kék színű frankról kapta, ugyanis a jobb borokat a termelők csak ezért az értékesebb papírpénzért adták a katonáknak, a fehér színű háborús helyett. Noha ez a történet jól hangzik, nem lehet igaz, hiszen a nevet csak az 1830-as évektől használták.
 
Magyarország egész területén találhatóak kékfrankos telepítések, de a legjobban a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri és Mátrai borvidékekhez kötődik a fajta. Hazánkon kívül Közép-Európában, ott is Ausztriában és Németországban a legelterjedtebb. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több, mint negyven névváltozata van. Hasonnevei a környező országokban: blaufränkisch, blauer limberger vagy lemberger, limberger, franconia, frankovka, frankovka modra vagy moravka. 
 
A Nagygombos Borászatban a kékfrankost vörös házasításokban használjuk, illetve rosét készítünk belőle. A legújabb évjáratú, 2015-ös kékfrankos rosénk már kapható is. A bor gyümölcsös és kerek, benne a málna, cseresznye és ribizli aromáival, kis mályvacukros édességgel.